Advance

Το χρονικό μιας αναζήτησης
PDF Εκτύπωση E-mail

Κατά την διάρκεια της έρευνας για την συγγραφή του Λευκώματος “Μουσείο Προπλασμάτων του Νοσοκομείου Α. Συγγρός”, βρήκα στα αρχεία του Νοσοκομείου Α. Συγγρός ότι ο καθηγητής Γ. Θ. Φωτεινός δώρισε το 1913 στη Στρατιωτική Υγειονομική Σχολή του Παρισιού Val de Grace, μετά από παράκληση του αρχηγού της στρατιωτικής Υγειονομικής αποστολής στην Ελλάδα, τον στρατάρχη Arnaud, εξήντα προπλάσματα που απεικονίζουν βλάβες από κρυοπαγήματα και τραύματα των μαχητών –στρατιωτών της πολιορκίας του Μπιζανίου.
Αναφέρεται δε ότι αυτά τα προπλάσματα δεν αποτελούν μόνιμα εκθέματα αλλά φυλάσσονται σε ειδική προθήκη με την επιγραφή της χώρας προέλευσης και το όνομα του δωρητή.
Μετά τη συνεδρίαση της (ESHDV) Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας της Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας σε μια έξαρση της Ελληνικής μου καταγωγής σκέφθηκα να αναζητήσω αυτά τα ξεχασμένα προπλάσματα στο Μουσείο της Ιστορίας της Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Val de Grace. Αφού πρώτα πήρα τις κατάλληλες πληροφορίες και περπάτησα μια ώρα διασχίζοντας τους κήπους του Λουξεμβούργου έφθασα κατάκοπη στο Νοσοκομείο Val de Grace όπου με πληροφόρησαν ότι το μουσείο το προσπέρασα και είναι ακριβώς δίπλα στην εκκλησία Val de Grace, περνάς ένα μικρό μαύρο πορτάκι και βρίσκεσαι στην αυλή του Μουσείου της Ιστορίας της Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής.
Εκεί μόλις πρόλαβα να μπω γιατί η είσοδος για το κοινό ήταν αυστηρά μέχρι τις 17.00 δηλ. μια ώρα πριν το κλείσιμο του μουσείου.
Αφού περιηγήθηκα στις προθήκες και δεν βρήκα αυτό που αναζητούσα ζήτησα την βοήθεια των υπαλλήλων του μουσείου οι οποίοι με πληροφόρησαν ότι αυτές είναι ειδικές συλλογές που φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες με κλιματισμό και χρειάζεται ειδική άδεια. Ζήτησα να μιλήσω τηλεφωνικά με τον υπεύθυνο του μουσείου, απήντησε ο υπασπιστής του Διευθυντού Αξιωματικού, ο οποίος επανέλαβε ρητά ότι χρειάζομαι ειδική άδεια. Στις παρακλήσεις μου για τον περιορισμένο χρόνο μου και χρησιμοποιώντας την ιδιότητά μου ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας της Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας δεν έκανε την παραμικρή παραχώρηση. Απογοητευμένη και λίγο πριν κλείσω το τηλέφωνο χρησιμοποίησα το τελευταίο μου χαρτί : του είπα ότι είμαι κόρη Στρατηγού του Ελληνικού Στρατού και τότε ως δια μαγείας όλες οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα! Μείνετε στην θέση σας κυρία, έρχομαι να σας συνοδεύσω….με οδήγησε στον Ταγματάρχη επικεφαλή του μουσείου, ο οποίος με διευκόλυνε να ψάξω στα αρχεία, δεν μπόρεσα όμως να βρω κάτι και έτσι ζήτησα να δω όλα τα προπλάσματα γιατί θα μπορούσα να αναγνωρίσω την τεχνοτροπία του Γ. Φωτεινού. Επείσθη και με οδήγησε στην ειδική αίθουσα, ένας ολόκληρος όροφος με ειδικό κλιματισμό! Τι χαρά ανακάλυψα έναν θησαυρό, 15 προπλάσματα που απεικόνιζαν ζεύγη ποδιών και 1 ζεύγος χεριών που απεικόνιζαν κρυοπαγήματα από τους Βαλκανικούς πολέμους.
Οι κόποι μου ανταμείφθηκαν, μου επέτρεψε μάλιστα να τα φωτογραφήσω και στην συνέχεια ο υπασπιστής του ανέτρεξε στα αρχεία και μου έδωσε αντίγραφο της σελίδας που ήταν καταγεγραμμένα
“ Δωρεά του καθηγητού Γ. Φωτεινού στον στρατάρχη Arnaud ” Νο προπλάσματος με μικρό ιστορικό π.χ. Στρατιώτης Κ.Χ. ετών 43 έμεινε στα χιόνια 8 ημέρες, έπαθε κρυοπαγήματα και υπέστη ακρωτηριασμό.
Αυτό ήταν το ωραιότερο δώρο για την ανάληψη της προεδρίας της (ESHDV) Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιστορίας της Δερματολογίας –Αφροδισιολογίας και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.